פירות הדר - סוגים
הדרים
(מקור השם בהדרם של פירותיו).
הם סוג של עצים ירוקי עד הנושאים פרי-מאכל. מקור ההדרים בדרום-מזרח אסיה, והם נפוצים באגן הים התיכון ובמקומות אחרים. בין ההדרים ניתן למנות את התפוז, לימון, אשכולית, מנדרינה, קלמנטינה, אתרוג, פומלה, פומלית ורבים אחרים.
פרי ההדר מתאפיין בשתי קליפות צבעוניות (בדרך כלל בצבעי צהוב או כתום).
בפרי 10-20 פלחים, המכילים שקיקי מיץ ועטופים בקליפה דקה. הגרעינים קרובים למרכז הפרי.
טעם פירותיהם נע בדרך-כלל בין מתוק לחמוץ, והם מכילים מיץ רב. כשפירות ההדר אינם בשלים טעמם הוא חמוץ ומר.
  
תפוז- פרי עץ התפוז, אחד מפירות ההדר הנפוצים ביותר. התפוזים גדלים באקלים הסובטרופי וים תיכוני ומופצים בכל רחבי העולם.
טעם התפוז נע בין מתוק לחמוץ. לרוב, אוכלים את התפוז כאשר הוא מקולף וטרי, או שסוחטים אותו ושותים את מיצו. לתפוז קליפה מרירה אשר לרוב לא נעשה בה שימוש, אך במאכלים מסוימים היא משמשת כחומר טעם או כקישוט.
   
לימון- פרי הדר הגדל על זן מבויית של עץ הלימון. הלימונים מבוייתים בעיקר לשם הפקת מיץ, אך גם החרצנים, הציפה והקליפה משמשים בעיקר בבישול. מיץ הלימון מכיל כ-5% חומצה ציטרית, ועל כן ללימון יש טעם חמוץ.
עץ הלימון הוא עץ קטן, המתנשא עד לגובה מקסימלי של 6 מטרים. הענפים מחודדים ומסודרים בצורה של כתר. צורת העלים היא אליפסה מחודדת, וצבע הפרחים סגלגל.
הלימון איננו מפרי ההדר המקוריים שגדלו בעולם ולמעשה הוא שילוב של ליים עם אתרוג.
אשכולית- אחת מפירות ההדר.
עץ האשכולית הוא ירוק עד ומגיע לרוב לגובה של 5-6 מטרים, למרות שהוא יכול להגיע לגובה של 13-15 מטרים. עץ זה הוא בעל נוף מעוגל ממשפחת הפיגמיים. גדל בארץ בפרדסים ובגינות. העלים דמויי אזמל, ובחיקם קוצים קטנים וחדים. הפרחים לבנים, ערוכים רוב הפעמים באשכולות. הפריחה בחודשים יולי-ספטמבר.הפרי גדול, כדורי או פחוס, וקליפתו צהובה. עונת ההבשלה והאיסוף: פברואר- מאי.
מנדרינה- פרי הדר קטן ומתוק, הדומה לתפוז קטן. צבעו כתום והוא נוח לקילוף. הפרי עגול למדי ופחוס. את המנדרינה נוהגים לאכול לבד או כחלק מסלט פירות. זנים שונים של המנדרינה כוללים את הקלמנטינה, הטנז'ריה, הטנגור, הסאטסומה (או בשמו היפאני, מיקאן) והטמפל.
בחלק מן הזנים, כדוגמת הטנז'ריה, ניתן להסיר את הקליפה בקלות בעזרת הידיים. הטנגור, שהוא הכלאה של תפוז ומנדרינה, נקרא גם "תפוז מקדש". קליפתו קלה לקילוף. רוב המנדרינות המשומרות הן מזן הסאטסומה.
קלמנטינה- זן של פרי הדר הדומה בצורתו, צבעו וטעמו לתפוז. הקלמנטינה נוצרה מהכלאה שביצע במאה ה-19 הכומר האלג'יראי, קלמנט רודיה (Clement Rodier). הוא הכליא זן טנג'רין (מין של מנדרינה) ים תיכוני עם חושחש (עץ הדר שפריו אינו אכיל ושגזעו משמש כ"כנה" כלומר בסיס הרכבת עצי הדר אחרים). הפרי שהתקבל נקרא על שמו: קלמנטינה.
קליפת הקלמנטינה צהובה-כתומה. בפרי 10-20 פלחים, המכילים שקיקי מיץ ועטופים בקליפה דקה. הגרעינים קרובים למרכז הפרי. טעמה מתוק חמצמץ. עונת הבשלות של הקלמטינה היא בחודשים אוקטובר-נובמבר.
אתרוג- מין של פרי הדר. הוא מתאפיין בקליפה עבה ובפלחים קטנים. האתרוג נאכל בדרך כלל משומר או במאפים, דוגמת עוגת פירות.
לאתרוג תפקיד חשוב בפולחן היהודי, כחלק מארבעת המינים.
פומלה (פומלו) (pomelo, Citrus maxima) - פרי ממשפחת ההדרים, בדרך כלל בצבע ירוק חיוור, צהוב כאשר בשל. ברוב המקרים גדול בהרבה מאשכולית, בעל בשר מתוק וקליפה עבה וספוגית.
פומלית- פרי מפירות ההדר, הכלאה בין פומלה ואשכולית, אשר הוצמח לראשונה בישראל בשנת 1984. יש לציין שהפומלית הוצמחה במקומות אחרים בעולם לפני שנה זו. הפומלית דומה לאשכולית, אך קליפתה ירקרקה וטעמה מתוק יותר משום רמת חומציותה הנמוכה. הפומלית מהווה את אחד המזונות העיקריים בייצוא בישראל - שווי שוק העולה על 80 מיליון שקלים. הפומלית מיוצאת תחת השם Sweetie בגלל המתיקות של הפרי, אך ניתן למצוא אותה גם תחת השם "Oro Blanco" (זהב לבן) כשהיא לא מגיעה מישראל.
יחסית לפירות האחרים, הפומלית מכילה כמות גבוהה של נוגדי חמצון, דבר שנמצא כמסייע להורדת רמות הכולסטרול הרע (LDL) בגוף. [1] השפעת הפומלית עשוייה לפגום בכושר הפעולה של תרופות לעיכוב ייצור הכולסטרול ממשפחת הסטטינים, ולכן מומלץ להתייעץ ברופא לפני הוספתה לתפריט תזונתי קבוע.
ראשי  |  רעיונות לפעילות  |  מערך שיעור  |  שירים  |  דיקלומים  |  סיפורים  |  מתכונים  |  פירות הדר - סוגים  |  יצירות  |  צור קשר
האתר נוצר ע"י גן פור יו- פורטל גני הילדים
פורטל גני הילדים המתמחה בתחומים הבאים : גן ילדים , משפחתון , צהרון , מעון , פעוטון , תינוקיה.
כניסות לעמוד:  128426